Tuulivoimaloiden havainnekuva

Tuulivoimaloiden havainnekuva

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Jään paiskautuminen voimaloista

Talvella tuulivoimalat ovat välillä täysin pysähtyneinä ja siipiin kertyy jäätä. Aiheesta kirjoittaa Raahen Seutu 19.3.2015 otsikolla "Jäänheittoa tutkittu vasta vähän." Kirjoituksessa todetaan, että jääkokkareet voivat paiskautua jopa 900 metrin päähän voimalasta.


Asiasta kertoo myös Lappeenrannan uutiset otsikolla "Muukon tuulivoimala heitti nyrkinkokoisia jäänmurikoita – naapurit huolissaan" (1.9.2015). Jotkut tuulivoimayhtiöt myös varoittavat jäävaarasta kuten EPV Tuulivoima.

Rauman kaupunki on selvityttänyt jäävaaraan liittyvää aihetta Ramboll Oy:llä. Rauman tilaama raportti on luettavissa täällä. Raportissa on mukana kartta, jossa todettu jäävaaran ulottuvan 900 metrin päähän voimaloista:


Tuulivoimaloiden välittömässä läheisyydessä liikkuminen jäävaaran aikana ei vaikuta hyvältä idealta.

Videoita jään muodostumisesta (Youtube), (Youtube), (Youtube), (Youtube), (Youtube).


Laskimme kuinka korkealle tuulivoimalan siivestä irtoava jääkokkare voi teoriassa lentää. Itse laskelma on ohessa taulukkona. Lähtötietoina ovat 150 metrin napakorkeus, voimalan sijoittaminen 60 metrin mäelle ympäröivään maanpintaan nähden, 72 metrin roottorin lapa ja 5.8 sekunnin kierrosaika.

Mikäli jääkokkare irtoaa optimaalisessa kulmassa (6.6 astetta mainituilla lähtötiedoilla), niin kokkare lentää 314 metrin korkeuteen napakorkeuden yläpuolelle. Tämä tarkoittaa 464 metriä voimalan tyven yläpuolelle. Ja vallitsevaan mäen ympärillä olevaan maahan nähden ollaan 524 metrin korkeudessa. Jos tältä korkeudelta kokkare putoaa alas, se saavuttaa 101,4 m/s eli 365 km/h nopeuden iskeytyessään maahan. Todellisuudessa ilmanvastus hiljentää menoa kappaleen muodosta riippuen.

Vertailun vuoksi maailman kovin jääkiekon lyöntilaukaus kulkee noin 50 m/s (180 km/h) ja kiekko painaa noin 150 grammaa. Tuulivoimalasta roottorin kärjen läheltä jääkimpale irtoaa noin 78 m/s nopeudella. Jääkiekko vastaa puolen kaljatölkin kokoista jääpalaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti