Tuulivoimaloiden havainnekuva

Tuulivoimaloiden havainnekuva

Vapaa-ajan asukkaan tuulikulma


Julkaistu 29.4.2015
 
Sysmän kunta pohtii paraikaa miten suhtautua Rekolavuoren tuulivoimahankkeeseen. Tutkimusten mukaan paikalliset asukkaat suhtautuvat tuulivoimaan usein positiivisemmin kuin vapaa-ajan asukkaat. Lappeenrannan teknillisen yliopiston (2014) tutkimuksessa yli puolet vapaa-ajan asukkaista puolestaan suhtautui kielteisesti lähialueen tuulivoimaloihin.

Kuten tutkimuksessa, niin itsekin ottaisin tuulivoimaloita naapuriini Helsinkiin ja toisaalta en vapaa-ajan Sysmääni. Teimme kyselytutkimuksen, jonka tuloksena yli puolet vapaa-ajan asukkaista kaikkoaa sijoittajana, jos maisemassa on merkittävä tuulivoimala. Vain reilulle kymmenesosalle tuulivoimalalla ei ole maisemassa merkitystä. Loput pudottavat hintaa kymmeniä prosentteja.

Aika harva sysmäläinen osaa kertoa, miksi Sysmässä on Suomen eniten vapaa-ajan asuntoja suhteessa vakituisiin asukkaisiin. Mistä vetovoima muodostuu?

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Sysmän alueen vapaa-ajan asukkaat käyttävät 23 000 000 - 32 000 000 euroa vuosittaiseen vapaa-aikaan ja väkiluku kolminkertaistuu kesäisin työllistäen huimasti porukkaa. En suosittele ottamaan näitä miljoonia itsestäänselvyytenä. Ennen kuin päätätte rakentaa tuulivoimaa, niin olisi myös syytä kuulla, mitä vapaa-ajan asukkaat niistä ajattelevat. Sysmän hienoilla perintönä saaduilla maisemilla voi olla valtava rahallinen arvo. Lisäksi voitte myydä ne vain kerran.

Yritystukien vimmassa rakennuslupaa hakeva yritys kertoo myös vapaa-ajan asukkaiden puolesta, ettei voimalasta ole kenellekään mitään haittaa. Asetelma on hölmöläisten tarinoista. Eihän sellaiseen tietoon voi tippaakaan luottaa! He haluavat vähätellä haitat ja laittaa tötteröt pystyyn. Asiaa tuleekin kysyä kaikilta niiltä, joita asia koskee. Nyt muutamalla vastuuhenkilöllä on ollut vaikkua korvissa pitkin talvea.

Tervetuloa kaikki kuulemaan meidän mielipide: http://sysmantuulivoima.blogspot.fi/

Emme vastusta tuulivoimaa. Hanke pitää kuitenkin valmistella paremmin kuin Rekolanvuoren sähläys.

Tapio Pitkäranta
Sysmän vapaa-ajan asukas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti