Tuulivoimaloiden havainnekuva

Tuulivoimaloiden havainnekuva

Pala perintönä saatuja sysmäläisiä arvoja on myynnissä

Me suomalaiset olemme saaneet perintönä joukon arvoja. Yhteiskuntamme luonteenpiirteet kiteytyvät esimerkiksi yksityisyyteen, rauhaan, demokratiaan, luontoarvoihin, oikeudenmukaisuuteen, kohtuuteen, tasapuolisuuteen ja maisema-arvoihin.


Sysmän kunta pohtii myisikö se osan näistä perintönä saaduista arvoista. Tuulivoimaloiden yhteydessä maisema-arvon vaikutusalue olisi tuhansia hehtaareja kaunista järvimaisemaa kaikissa ilmansuunnissa. 

Helsinki yritti 14 vuotta sitten sovittaa tuulivoimaloita rantamaisemiinsa. Suuri virkamiskoneisto ja ja tukijoukot takasivat materiaalille tason, joka oli erinomainen päättäjälle pohtia kohtuullista sovitusta vanhojen arvojen ja uuden välillä. 

Miten Suomen parhaat asiantuntijat luonnehtivat maiseman muutosta? "Alistava, lähinnä olevien musertava vaikutus", "Musertaa maiseman mittakaavan", "Pohjoiseen alistava vaikutus", "Täysin musertava", "Suurelta osin dominoiva", "Dominoi merkittävästi avomerinäkymää" ja niin edelleen. Nämä olivat sata metriä matalampia voimaloita kuin mitä nyt Sysmään ehdotetaan.

Teksti huokuu arvostusta perintönä saatuja arvoja kohtaan. Dokumentteja lukiessa tulee kunniottava olo: asiantuntijat suojelevat asukkaita hallitsemattomalta muutokselta. Yksi uusi arvo ei voi dominoida muita ja halvalla he eivät ole perintöä myymässä. He vaalivat perintöä tarjoten edellytykset kestävään kehitykseen. 


Laadukkaan materiaalin pohjalta päättäjät Helsingissä ymmärsivät, että eri arvojen sovittaminen yhteen on hankalampaa kuin alunperin voisi kuvitella. Yksi merkitys sanalle kohtuus on nimenomaan kaikkien arvojen yhteensovitus. Yhtään tuulivoimalaa ei ole Helsinkiin rakennettu ja tuolloin todettiin 7-10 kilometria sopivaksi etäisyydeksi, vaikka voimalat olivat sata metriä matalampia kuin Sysmään ehdotetut.


Sysmässä on paljon asukkaita, jotka arvostavat ja vaalisivat järvimaisemia samalla rakkaudella kuin helsinkiläinen ammattilainen. Nämä samat arvot ovat niitä syitä, joiden pariin lähes 10 000 ihmistä Sysmään tulee. Jos riistätte heiltä näitä arvoja, syitä tulla Sysmään on vähemmän.

Nyt Suomessa on kiire juosta tuulivoimahankkeita kasaan yritystukien toivossa. Sysmälle taloudelliset hyödyt on liioiteltu huikeilla kertoimilla. Ei teidän kannata myydä perintönä saatuja arvoja näin halvalla. Tämän villityksen alulle laittaneet tuulivoimaintoilijat eivät sitä itsekään tehneet.

Olette myymässä pilkkahintaan perintöä. Voitte myydä sen vain kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti