Tuulivoimaloiden havainnekuva

Tuulivoimaloiden havainnekuva

torstai 30. heinäkuuta 2015

Merikotkista tutkimustietoa


Norjalainen Espen Lie Dahl on tutkinut tuulivoimaloiden vaikutusta merikotkien yhdyskuntaan Norjan Smølassa ja julkaissut tulokset väitöskirjana sekä useina tieteellisinä artikkeleina. Espen Lie Dahl käytti tutkimuksissaan uudenlaista DNA indeksiin pohjautuvaa menetelmää tutkiessaan tuulivoima-alueen vaikutusta merikotkien yhdyskuntiin.

Väitöskirjassa merikotkan erityispiirteinä mainitaan vähäinen poikasten määrä yhdistettynä pitkään elinikään. Tämänkaltaiset lintulajit ovat vaarassa mikäli lajien kuolleisuus jostain syystä nousee.

Aiheesta uutisoi kansantajuisesti ScienceNordic vapaasti käännettynä otsikolla "Viisi kilometriä elämän ja kuoleman välillä merikotkan kohdalla" [ScienceNordic:12.11.2015]. Tekstissä kerrotaan, että tuulivoimala-alue tappoi tässä tutkimuksessa 57 merikotkaa. Tuulivoimaloiden rakentamisen jälkeen merikotkan pesintä onnistui harvemmin tuulivoimalan lähialueilla kuin ennen rakentamista. Pääosa kuolleista merikotkista oli peräisin yhdyskunnista viiden kilometrin etäisyydeltä voimaloista.

Väitöskirjan opetuksena lienee suurien hitaasti lisääntyvien pitkäikäisten petolintujen huomiointi tuulivoima-alueiden suunnittelussa ei pelkästään pesinnän vaan myös laajemman liitelyalueen osalta. Lopputuloksina merikotkien kuolleisuutta ehkäisevänä toimenpiteenä suositellaan voimaloiden rakentamista vähintään viiden kilometrin etäisyydelle pesimäalueista.

Suomessa WWF on laatinut löysemmän ohjeen merikotkien huomioimiseksi tuulivoimahankkeen kehittämisen yhteydessä. Tällä hetkellä Suomen merikotkien pesäpaikat ja tuulivoimahankkeet näyttävät vierekkäisillä kartoilla tältä:
Hiljattain merikotkan pesinnässä on otettu takapakkia Suomessa ja kateissa olevia pareja oli vuonna 2015 yhteensä 26 kappaletta [Yleisradio:31.7.2015]. Jutussa WWF:n merikotkatyöryhmän Merenkurkun aluevastaava Juhani Koivusaari kertoo: "--ainoana uhkatekijänä on nähdäkseni tuulivoimaloiden rakentaminen. Merikotka on osoittautunut herkäksi lajiksi silpoutumaan tuulivoimaloiden lapoihin."

Dokumentoituja tuulivoimaloiden Suomessa tappamia merikotkia on esimerkiksi Tuuliwatti Oy:n Porin Peittoossa (Satakunnan kansa 29.11.2014) ja Tuuliwatti Oy:n Mustilankankaan Kalajoella (Kalajoki seutu 1.10.2015) jossa merikotkan kuolinsyyksi varmistui törmäys tuulivoimalan kanssa (Kalajoki seutu 19.11.2015):

Kuva: Tuulivoimalan tappamat merikotkat Suomessa 

Porilaisen luontokuvaajan Seppo Keräsen kuva Tuulivoiman uhri voitti Vuoden Luontokuva -kilpailun Ihminen ja luonto -sarjan. Keränen kuvasi tuulivoimalan lapoihin murskautuneen merikotkan marraskuussa 2014 Porin Peittoossa.

Kuva: Seppo Keränen: "Tuulivoiman uhri" Vuoden Luontokuva -kilpailun 
Ihminen ja luonto -sarjan.

Porissa tuulivoimahanketta varten kaavaillulta hankealueelta kaadettiin merikotkan tunnettu pesäpuu [Yleisradio:24.10.2015 ja Hufvudstadsbladet 1.10.2015 ja WWF].

Katso lisää [Viitteet:Merikotkat]

1 kommentti:

  1. Mustilankankaan YVA -selostuksessa on arvioitu merikotkan törmäysriskiksi 1,6 törmäävää lintua per puisto per vuosi, jos alueella liikkuvien kotkien väistö% on nolla tai vaihtoehtoisesti 0,1 lintua per puisto per vuosi, jos väistöprosentti on yli 90%. Arvioinnin johtopäätös oli ilmeisesti tuo jälkimmäinen. Eli nyt sitten ei seuraavaan 9 vuoteen siellä pitäisi törmätä yhtäkään merikotkaa...

    VastaaPoista