Tuulivoimaloiden havainnekuva

Tuulivoimaloiden havainnekuva

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Yhteisövero onkin nolla euroa kunnalle

Tuulivoimayhtiöt ovat kertoneet kunnille, että tuulivoimaloista on kanavoitavissa mittavat yhteisöverot kunnan alueelle. Kunnille on luvattu satoja tuhansia euroja jokaista tuulivoimalaa kohden tuulivoima-alueen elinkaaren aikana. Kokonaisuutena yhteisöveroa on siis luvattu tuulivoima-alueen elinkaaren aikana miljoonia euroja.

Todellisuudessa euroja on tulossa tyypillisesti nolla euroa. Eli ei yhtään.Lopputulos on aivan sama, on kuntaan perustettavan yrityksen omistaja mikä tahansa yhtiö, sillä kunnan yhtiö on omistajakonsernin tytäryhtiö. Konsenisuhteessa olevien yhteisöjen verot lasketaan yhteen ja jaetaan kuntakohtaisten henkilöstömääärien suhteessa. Jos vakituista henkilökuntaa ei ole, Suomen valtio ei palauta kuntaan yhteisöveroja ilman työntekijöitä.

Heikoimmassa asemassa ovat sellaiset kunnat, joissa maanvuokrasopimuksessa on määritelty, että vuokralainen voi siirtää sopimuksen eteenpäin kuulematta maanomistajaa. Tällöin seuraava omistaja voi olla vaikkapa veroparatiisiyhtiöitä. Tällöin verosuunnittelu on viety erityisen pitkälle ja käytännössä yhtiöt ohjaavat yhtiörakenteensa avulla pääosan tuloistaan alhaisen verokannan maihin, ja maksavat korkean verokannan maihin kuten Suomeen vain nimellisen vero-osuuden.

Tosin tässäkään tapauksessa ei ole mitään menetettävää, sillä ilman työntekijöitä kunnan yhteisövero-osuus on joka tapauksessa nolla.

Esimerkkejä:
 • Honkajoki saa yhteisöveroa nolla euroa nyt ja tulevaisuudessa
 • Luhangassa paikallisen yhtiön pääomistaja on ulkomainen rahasto
 • Tuulivoima keskusteluilta. Soini 8.4.2015: https://www.youtube.com/watch?v=Z4T8LCbrc6E
  • Yhteisöveroasiasta kerrotaan videolla 01:46 alkaen
  • Huomio: Ilmatar-yhtiön edustaja esittää aiheessa perättömiä väitteitä yhteisöverosta. Hän on ilmeisen tietämätön verottajan tavasta jakaa yhteisövero.
   • Ilmatar on luvannut Somerolle 160 000 euron vuotuiset tulot pohjautuen väärään oletukseen yhteisöverosta Salon Seutu Lehdessä 27.3.2015
    • Todellinen summa on arviolta 28 000 euroa vuodessa eli on luvattu noin 600% liian suuret tulot
 • Toiselta toimialalta julkisuudessa ollut tunnettu esimerkki on yhtiö Saint-Gobain Weber Oy, jonka kotipaikka on Kärkölä ja on ollut joskus Päijät-Hämeen suurin veronmaksaja, mutta kriisikunta Kärkölä ei saa senttiäkään. Yleltä löytyy vuoden 2012 verotietojen yhteydessä asiasta  hyvä juttu esin haulla Yleisradion jutussa "täydellinen kupla yhteisöveron maksajissa", jossa kerrotaan:  
  "Täydellinen kupla yhteisöveron maksajissa on ranskalainen rakennusaineteollisuuden yritys Saint-Gobain Weber Oy Ab, joka verotietojen mukaan maksaisi Kärkölälle yhteisöveroa 4,8 miljoonaa euroa, mutta todellisuudessa firmalla ei ole kunnassa yhtäkään työntekijää eikä se maksa senttiäkään yhteisöveroa."
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti