Tuulivoimaloiden havainnekuva

Tuulivoimaloiden havainnekuva

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Tuulivoimalan vaikutus hirviin ja metsästykseen


Ruotsin yleisradion uutisen mukaan hirvenmetsästys on metsästysseuroissa vaikeutunut tuulivoima-alueilla, sillä hirvet eivät jää tuulivoima-alueille kuten aiemmin. Hirvet voivat mennä alueiden läpi, mutteivat etsi sieltä suojaa tai jää sinne lepäämään aiempaan malliin. Niin ikään saman lähteen mukaan Ruotsin Maatalousyliopiston (Uppsala) tutkimukset osoittavat, että hirvet / porot välttelevät tuulivoimaloiden lähellä olemista. Yleisesti voidaan sanoa, että laajaa tutkimustietoa aiheesta on tässä vaiheessa vähän saatavilla. Aihetta on käsitellyt omassa raportissaan myös Ruotsin ympäristöministeriö / Ympäristökeskus.

Rakennetusta tuulivoimapuistosta kuvatulla esimerkkivideolla pyörii Luhangan voimala noin 400 metrin päästä turbiinista. Voimalan melultaso vaihtelee tuuliolosuhteiden mukaan ja on pahimmillaan 108,5 dB eli kovempi kuin moottorisaha. Kysymys metsästäjille kuuluu: jos kyseiset voimalat rakennetaan hiljaiseen metsään, vaikuttaako puisto hirvien oleiluun alueella?

Ruotsissa metsästys on kielletty tuulivoiman kaava-alueilla (RiistakeskusIlkka). Sama käytäntö saattaa tulla myös Suomeen ja nykyisellään vuokrasopimuksissa on kirjavaa käytäntöä metsästykseen liittyen. Mikäli maakuntakaavassa alue vahvistetaan tuulivoima-alueeksi, se on kuntia velvoittava ja tuulivoiman etuoikeuksia ei voi kumota.

Metsästyksen arvoa henkisenä hyvinvointina puolestaan pohtii verkkolinkki "Hyvinvointi muutettava euroiksi". Joissain tapauksissa tuulivoimaloiden läheisyydessä on asetettu ampuma-aseiden käyttökieltoja.

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti