Tuulivoimaloiden havainnekuva

Tuulivoimaloiden havainnekuva

torstai 5. maaliskuuta 2015

Kiinteistövero onkin kolme kertaa markkinoitua pienempi

Monissa kunnissa on ollut väärää tietoa kiinteistöveron tasosta tuulivoimaloihin liittyen. Kunnissa on ollut vallalla käsitys, että tuulivoimapuiston voi tulkita voimalaksi ja periä siitä voimalatason kiinteistöveroa, joka voi olla kolminkertainen tavanomaiseen kiinteistöverotasoon verrattuna. 

Verohallinto on kuitenkin selvästi julkaissut, että näin ei ole. Tuulivoimapuistoon sovelletaan yleistä kiinteistöveroa.


Käytännössä tuulivoimapuiston kiinteistövero onkin siis kolmasosan siitä, kuin millä ajatus on kuntiin myyty. 


Esimerkkejä vääristä kuntiin levitetyistä tidoista:


 • Joutsan Seutu lehdessä julkaistussa kirjoituksessa tuulivoimayhtiö mainostaa kunnan kiinteistöverotuotoksi 120 000 euroa vuodessa eli 20 000 euroa vuodessa voimalaa kohden. Todellinen määrä olisikin noin kolmasosa vuodessa. Saman väärän tiedon kertoo Ari Meinander omassa kirjoituksessaan Itä-Häme 2014/04. 
 • Laukaa-Konnevesi lehti kirjoitti 3.10.2013 (linkki, linkki), että kuusi voimalaa tuottaisivat 168 000 euroa vuosittaisia kiinteistöveroja eli 28 000 euroa turbiinia kohden. 
 • Ilmatar-yhtiön hankkeesta Alajärvellä otsikoi Ilkka 20.3.2015 "Rahalla taivaallinen voima." Jutussa kerrotaan, että yhden tuulivoimalan kiinteistöverotuotto olisi 18 900 euroa.
 • Megatuuli yritys esitteli syyskuussa 2015, että kunta saa viidestä voimalasta kiinteistö- ja yhteisöverotuloja 125 000 euroa, eli 25 000 euroa per voimala (Linkki)
Asiasta kirjoittaa kansanomaisesti Turun Sanomat jutussaan Verotulkinta yllätti kunnat - tuulivoimarahat sivu suunTodellisuudessa verotulkinta on ollut tuulivoima-alan etujärjestön tiedossa jo vuodesta 2011 alkaen kuten Anni Mikkosen opinnäytetyöstä käy ilmi (linkki).


Esimerkkinä toteutuneesta hankeesta Pettumäen vuonna 2013 loppuvuodesta käynnistetty 2.5 MW tuulivoimala (Tilinpäätös 2014). Taseessa verotettavan rakennuksen toteutunut osuus on
530 649 euroa. Tällöin kiinteistöveron määrä 1% kiinteistöveroasteella on 530 649 euroa x 0,75 x 0,01 = 3979 euroa vuodessa.

Lisätietoa: Verohallinto

1 kommentti:

 1. Lisäys:
  Kiinteistöveron johtopäätösten osalta Turun Sanomien juttu on oikein joskin siinä on epätarkkuus, koska Volttiamppeerin oikea käännösyksikkö on Watti. Tuo virhe on korjattu alla olevissa kommenteissa, mutta ei itse tekstissä. Johtopäätös kiinteistöveron osalta on kuitenkin sama: maailmassa ei ole olemassa niin suurta tuulivoimalaa, jonka verohallinto tulkitsisi voimalaveroluokkaan.

  Väärinkäsitykset kiinteistöveroon liittyen on huomioitu myös Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtajan (tuulivoimayhtiöiden oma etujärjestö) Anni Mikkosen toimesta. Kirjoitus löytyy seuraavan linkin takaa:
  http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/...tuulivoimaloista.../a2290233

  VastaaPoista